Tuesday, January 17, 2012

3T-lehden analyysi

(This is a Finnish piece, discussing the demise of an esteemed Prosessori magazine and the 'properties' of the 3T weekly technical newspaper supposed to be taking on its readership.)

Vuoden vaihteessa saimme jättää hyvästit Prosessori-lehdelle ja tilalle alkaa tulla 3T (teknologia, talous, työelämä).

Sinänsä vaihto voi olla ihan perusteltu, ja painotus pelkän tekniikan rinnalla myös talouteen ja työelämään on ihan jes. Mutta saatuani ensimmäisen 3T-lehden luukusta tunnelmat olivat ristiriitaiset. Paksu nivaska, Prosessoria tuplasti isompi (A3) koko, mutta... oliko pelkkää höttöä sisältä.

Tein analyysin lehden 40 sivusta päästäkseni selville, mistä epäselvyys ja sekava tunne johtui. Sillä "sekava" lienee juuri paras sana kuvaamaan tätä ensimmäistä lehteä. Osin se on kuin Prosessori (itse artikkeli oli hyvä - siis se yksi!). Isolta osin se koettaa olla jotain Tiede-lehden (sen huonomman) kaltaista. Laitoin nuo jutut analyysisarakkeeseen "sälä". Kansikuvia on ainakin kaksi, mutta itse lehden etukansi on uhrattu mainokselle. Niin myös iso osa sen sisemmästä pinta-alasta, ripottaen sinne tänne niin että itse asiaa joutuu etsimään.

Mielestäni nuo kaikki osattiin Prosessorissa paremmin. Mainoksia saa olla - ne ovat osin hyödyllisiä - mutta ne kannattaa pitää erillään tekstiaineistosta. Prosessoria ei tehnyt mieli laittaa paperinkeräykseen, mutta tämän lehden kohdalla sitä ongelmaa ei ole. Ei jää ikävä, eikä etsi "sitä juttua" jälkikäteen.

Koettaako 3T olla juuri tuota? Ohimenevää surffausta tämän hetken "tekniikan, talouden ja työelämän" aallon harjalla. Senkin voisi tehdä Tyylillä, vertailukohtana esim. joku The Economist, joka on sekä ajankohtainen, hyvin taitettu että täyttä asiaa. Toivottavasti 3T ottaa opiksi, tai perun tilauksen ja alan kirjoittaa lehden nimen pienellä t:llä, jos joskus on tarvis.

Tässä se analyysi:


Mainoksia on eniten, 38,1% ja yhdessä työpaikkamainosten kanssa miltei puolet lehden pinta-alasta (46,1%).

Sälää on 8,8%. Tämä on pieniä "tietoiskumaisia" irtotietoja, joita luullakseni Prosessorin lukijakunta kohtelee lähinnä kohinana. Eli signaali/kohinasuhde laskee näiden takia - POIS!

Kansikuviin ja otsikoihin menee yhteensä 7,4%. Ihan hyvä, mutta laittaisin lehden KANTEEN kansikuvan, eikä mainoksen. Vain Turun Sanomissa on kannessa mainos, ja se ei ole hyvä referenssi!

Takakannen voisi käyttää säläkokoelmaan, jos sellainen nyt oikeasti pitää jossain olla.

Itse artikkelien - otin tähän kaiken sellaisen, mikä liittyy lehden TTT-asiaan ja joka oli yhtä palstaa pitempi juttu - määrää saisi ainakin tuplata, ehkä triplata. Nyt artikkeleita on vaivaiset 16,5% lehden paperialasta, ja pienempien "muu aineisto" -juttujen kanssakin (sellaisia yhden, kahden palstan pätkiä) 21,2%. Signaali/kohina suhde jää kaikkineensa huonoksi, 45:55 jos kansikuvat ja otsikotkin lasketaan "signaaliksi".

Aion seurata 3T:n signaali/kohinasuhteen kehittymistä parin numeron ajan, ennen kuin teen lopullisen päätökseni. Sille yhden artikkelin tekijälle (Anna Ruohonen, "Palvelukseen halutaan superinssi") kiitos - ilman tuota juttua lehdestä ei olisi jäänyt käteen mitään ja olisin tilauksen jo peruuttanut. Toivottavasti seuraavasta 3T:stä löytyy jo pari vastaavan tasoista asia-artikkelia!

3T netissä

Lehti pyrkii selvästi olemaan sekä paperi- että online-julkaisu. Jälleen... peräänkuuluttaisin sitä Tyyliä neljänneksi T:ksi noiden kolmen rinnalle:


Jopa enemmän sekava kuin paperilehti.

Neljä saraketta. Enemmän ei todellakaan ole parempi, mitä tulee nettijulkaisuihin.

Saanko tilaajana poistettua mainokset näkyvistä kokonaan? Ainakin tuon oikean sarakkeen?

Vasemman sarakkeen striimin näen kuitenkin myös Twitterissä. POIS.

Jälleen sama kuin paperilehdessä: enemmän tilaa itse jutuille, ennen tuota "Lue lisää"-linkkiä.

...ja sivun pohjalta löytyy näytön verran ja yli lopputekstejä, tarpeettomia linkkejä ja mainoksia Sanoman omiin muihin julkaisuihin (sisäsiittoisuus ei ole cool; laittaisin nuo linkit pienemmälle!)

Tällä kaikella pyrittäneen mainostulojen maksimointiin. En usko, että se siihen johtaa.

3T-lehden veppisivun "alaviitteet". :)

Palaan asiaan parin numeron päästä, n. 27.1.

2 comments:

Jarmo Lahti said...

No, miltä nyt 27.1. ja 3:nnen 3T-numeron jälkeen vaikuttaa?

Asko K. said...

Tältä.

Netissä neljäs mainoskolumni on lähtenyt pois - se on hyvä.

Kolmas lehti vaikutti jo osin mielenkiintoiselta. En itse pidä kilpailijastanne Tekniikka & Taloudesta (se on liian hömppää) ja toivon vain, että ette liikaa souda samoille vesille. :)

Jury is still out. Katson pari numeroa eteenpäin ja päätän sitten, jatkanko tilausta. Trendi näyttää positiiviselta. Olennaisinta on, että löydätte lehden fokuksen. Ja pidätte Tyylin neljäntenä T:nä. :)