Sunday, May 5, 2013

Suomi Öljyn Jälkeen (Partanen, Paloheimo, Waris)

My review of a new book, in Finnish. "Finland After Oil".


Mainio kirja.

Olen sivulla 246 ja vasta nyt alkaa kirjan itsensä niminen luku, "Suomi öljyn jälkeen".

Tähän asti kirja on kurvannut läpi energiahistoriamme ja sen erilaiset umpisolmut. Varsin hyvää, luettavaa tekstiä, joka toisaalta menee riittävän syvälle saadakseen lukijalle ahaa-oivalluksia, mutta toisaalta ei jää pureutumaan yhteen näkökulmaan tylsästyttävän pitkäksi aikaa.

Samoin kirjoittajien tyyli on mieleeni. Asiat sanotaan suoraan - esim. Venäjään liittyvää analyysia oli miellyttävä lukea, mukaan lukien itselleni uusi sana 'kleptokratia'. Kirjoittajat ottavat asiat henkilökohtaisesti ja kiertelemättä, mutta osaavat samalla pitää asiallisen etäisyyden ja perustella väitteet numeroilla tai muuten mielestäni riittävällä analyysilla.

Jonkinlaista turnausuupumusta on tässä lukijassa jo havaittavissa. Tyyli tietenkin toistaa vähän itseään ja ongelmia löytyy - yllättäen - enemmän kuin ratkaisuja. Ensimmäiset 150 sivua menivät ahmimalla, nyt viimeisten 50:n kanssa on niin ja näin. Toisaalta kappaleiden pituudet ovat koko ajan olleet mukavia. Juuri kun yhdestä näkökulmasta on saatu käytyä läpi kaikki olennainen (jonka tämä lukija jaksaa omaksua), esitetään jatkoksi jotain vähän erilaista ja taas mielenkiintoista.

Pidän jollain sairaalla tavalla romahduskirjoista. Jos sitä joskus epäilee, että ihminen on todella tyhmä, nämä antavat sille perustetta. Oikeastaan tekevät luulosta tiedon. Joukkona me olemme äärimmäisen tyhmiä. Kuten kirja asian esittää: millään muulla eliöllä ei ole järkeä tuhlata tällaista energiavaraa. Ei kyllä meilläkään. Evoluutiomme taitaa lopettaa itse itsensä.

Kirja mielestäni tarvitsee kumppanikseen vielä toisen, joka näyttää enemmän valoa ratkaisuihin ja luo mahdollisuuksia täynnä olevaa tulevaisuutta. Olemme aiemminkin pärjänneet tiukissa paikoissa, ja meillä on edelleen tieteemme tukenamme. Kriisi lieneekin enemmän poliittisten rakenteiden aikaansaama ongelma - ns. "demokratia" etunenässä. Lukiessaan tällaista kirjaa alkaa väliin huokailemaan suunnitelmatalouden perään, mutta ei sekään olisi vastaus.

Jos jostain en oikeastaan ole pitänyt, se on kirjan nykyinen kansi. Tuo ei mielestäni kuvasta kirjan paljon laajempaa sisältöä ja analyyttista mutta luettavaa asennetta. Likainen öljytynnyri vie koko kannen. Ehkä parempi olisi ollut kuva jostain suomalaisesta, jossa tynnyri lojuu tyhjänä ja tarpeettomana sivussa (toisaalta tuulimyllyjä jne. aikalaiskliseitä pitää välttää).

Upea kirja! Hieno lukukokemus!

Nyt hoitamaan tästä käännöstä ruotsiksi, englanniksi ja ehkä ennen kaikkea venäjäksi ja kiinaksi.

Ja samalla sitä ratkaisukirjaa...

Julkaisija: Into Kustannus, www.intokustannus.fi
ISBN 978-952-264-196-0

No comments: