Wednesday, April 27, 2011

Liikennerevoluutio osa 2

( About a follow-up meeting of Sitra lead Transport Revolution program starting in Finland. )

Kirjoitin joulukuussa tämän blogiin Sitran Liikennerevoluution aloitustapahtumasta.

Tänään pidettiin samassa tilassa hankkeen toinen julkinen tapahtuma, jossa kerrottiin mitä tässä välillä oli erinäisissä palavereissa saatu aikaan.

Minulla on yritys, joka mitä suurimmassa määrin pyrkii liikennevallankumouksen toteuttamiseen. Sitä taustaa vasten on ristiriitaista katsoa Suomen vakiintuneiden instituutioiden (ministeriöt, Tekes, Sitra, Trafi..) pyristelyä vallankumouksen alulle saattamiseksi. Komeat puitteet, hienot banderollit ja tilaisuutta varten vuokrattu yksityisratikka eivät vain sovi kuvaani siitä, mitä liikennevallankumous (tai mikään vallankumous) olisi. Mutta ehkä tuossa on kyse finesseistä ja sanojen vähän väärästä käytöstä. Ehkä se, mitä Suomi nimenomaan tarvitsee on kabinettivallankumous, mitä sanaa alkuperäisessä blogissakin käytin. Ehkä se on oikea vallankumous tai sitten edellytys sen suuremman tapahtumiselle.

Oli miten oli, esityksessä puhutut asiat olivat pääosin hyviä ja aplodit ansaittuja. Ainoastaan WSP:n edustaja, toimitusjohtaja Matti Mannonen mainitsi liikennepalvelujen ennakoitavuuden merkityksestä. Että jos junat eivät ole ajallaan, on ihan sama, miten nopeasti ne kulkevat. Olen samaa mieltä, myös HSL:n bussien osalta. Itse lisäisin hänen antiinsa palvelujen ylläpidettävyyden ja vikasietoisuuden (resilience), jotka ovat ennakoitavuuden edellytyksiä.

Tavallaan on olo, että edelleen puhuttiin heinänseipäistä. Hanke tarvitsee konkretiaa. Ainoastaan HSL:n Ville Lehmuskoski piti innokkaan, jalat maassa -tasoisen esityksen HSL:n Metropol-hankkeesta (mutta se olikin virallisen ohjelman ulkopuolelta). Kyseessä näyttää olevan tilaustyyppinen, vaihtuvataksainen ja skaalautuva liikennepalvelu, joka toimii jossain taksien ja palvelubussien välimaastossa (ehkä korvaten ne molemmat tai toimien yhteisenä portaalina niiden tilaamiseen). Vaikuttaa hyvältä, on mielestäni menestys jos taksiautoilijat saadaan mukaan tuohon toimintaan.

En oikein tiedä, ketä vastaan tämä vallankumous on. Sanat, joita ei haluta ovat sellaisia kuin "siilo" ja "siltarumpu". Justjoo. Vaikuttaa enemmän politiikan sisäiseltä organisaatiouudistukselta kuin varsinaiselta päivittäiseen elämäämme vaikuttavalta vallankumoukselta.

Aika näyttää. Jos olisin pörssianalyytikko laittaisin statukseksi "seuraa".

Ohessa joitain ohjelmaan tekemiäni merkintöjä mielestäni arvokkaista sutkauksista:

- WSP, Matti Mannonen: ".. olemme saapuneet maailmaan, jossa saavutetuista eduista voidaan ja tulee luopua."
- RYM, Ari Ahonen: ".. että saadaan liikenne positiiviseksi keskustelun kohteeksi."
- Tivit, Reijo Paananen: "Tärkeintä on lähteä liikkeelle."
- Logica, Sami Sahala: "Liikkumisen 2.0"    (huom: ei liikenne 2.0)
- Hannele Pokka: "Pilotteja tarvittaisiin aika noppeesti."

Suomessa käytetään kuulemma vuodessa 20 miljardia euroa "matkoihin ja kuljetuksiin" (tuo tekee kymmenisen euroa *päivässä* jokaista kansalaista kohti). Voitaisiinko ottaa tavoitteeksi esim. puolittaa tuo rahasumma, eli hoitaa koko kansakunnan liikenne puolta halvemmalla (tai vastaavasti liikuttaa puolta vähemmän, tai jotain siltä väliltä).

Tilaisuudessa pyöriteltiin 10% vähennystä budjettipuolen numeroihin. Omasta mielestäni se ei riitä vallankumouksen käyttöön sanastossa, mutta kertonee tämän hetken uskottavuustasosta Suomessa. Jos sanottaisiin, että pyritään puolittamaan, ei hanketta otettaisi ehkä tosissaan. Tällaisia me olemme - ihmiset. Sinä ja minä.

Friday, April 1, 2011

Conditional formatting bug in Numbers

I love Numbers and use it daily.

However, there is one annoying bug that I've put up with for too long. I use conditional formatting in my accounting sheet to show alarting colors "if not equal to cell (reference)". What happens is that copy/pasting such cell does NOT correspondingly update the conditional format reference. All the pasted cells will compare to the original reference.

This is *absolute* behaviour usually marked as "$A$1" (the dollars) in spreadsheets. However, the conditional formatting UI does not show $'s and therefore indicates the reference is relative. Actually, it does not *allow* changing the type of reference (which imho it should).

Usage case for relative reference in conditional formatting (this is how I use it):

- You have sums from the spreadsheet and below them "known right" sums i.e. from bank slips. If the two sums are not the same, mark with red bold color. Condition: "if not equal to (cell above)".

Usage case for absolute reference in conditional formatting (I don't use this):

- You have a spreadsheet-wide setting for some threshold value, i.e. to mark expenses higher than it. Expense cells have "if higher than (absolute cell)" to highlight the ones you should focus on.

I do hope Apple fixes this. I've reported it to them today.