Wednesday, December 15, 2010

Olinpa tänään vallankumouksessa

( This is about a Transportrevolution kick-off event arranged by Sitra. )

Sitra järjesti eilen Liikennerevoluutio-hankkeen käynnistystapahtuman, johon sain onnekkaasti kutsuttua itseni mukaan. Tässä pieni kooste siitä, mistä tuolla puhuttiin ja millainen "fiilis" hommasta jäi mieleen.

Pääkohdat

Hankkeen taustana on Sitran huoli siitä, miten "siiloutuneita" suomalaisen yhteiskunnan päättäjä- ja infrastruktuurin suunnittelutahot ovat. Tiet. Radat. Väylät. Käyttäjä eli matkustaja on kakkosluokassa ja ottaa vastaan, mitä poliitikot ja toimittajat onnistuvat tekemään. Ja koko homma maksaa.

Liikennerevoluutio pyrkii muuttamaan tämän. Se haluaa asioita katsottavan kokonaisuutena, tehtävän edullisemmin ja käyttäjän ehdoilla. Toimivaa, vähemmällä rahalla. Ja tietenkin myös niin, että samalla vähennetään ilmastokuormitusta.

Tuossa nuo pääkohdat lienevätkin (jos olet kiireinen poliitikko tai ministeri, voit lopettaa lukemisen tähän). Yhteistyö. Matkustaja. Edullisuus. Ilmasto. Siinä se.

Kabinettivallankumous

Kabinettivallankumous tämä on siksi, että se lähtee aika lailla piirien itsensä sisältä, tosin Sitran näyttävästä ulkopuolisesta aloitteesta.

Homman alustamiseen on Sitra valinnut 25 viisasta miestä (ja naista), jotka huhtikuuhun mennessä työpajoissaan tarkentavat, miten tämä ajattelutavan muutos Suomen liikennepolitiikassa ja käytännössä saadaan aikaan. Kuulemma porukka on tosi osaavaa, mutta miten hyvin ala itse osaa muokata itsensä uudelleen? Saamme nähdä.

Radoista palveluun

Yksi tilaisuuden sanomasta oli fokuksen siirtäminen radoista palveluun. Vanha virsi.. mutta tosi. Ratojen ongelmana on se, että nykyisin tarpeet muuttuvat nopeasti. Itse en oikein koskaan ymmärtänyt Turku-Helsinki -moottoritien tarvetta (vai pitäisikö sanoa Salo-Helsinki). Ehkä se jää oman aikakautensa viimeisiksi lippulaivatuotteeksi. On vaikea nähdä, että vastaaviin hankkeisiin löytyisi jatkossa rahaa tai päättäjiltä halua. (no, tämä on omaa mietintääni, tilaisuudessa yksittäisiin hankkeisiin ei viisaasti viitattu)

Puheenvuoroja

Porukka Korjaamolla oli aika vaikutusvaltaista. Ministeriä ja toimitusjohtajaa. Tässä kooste kommenteista, jotka kirjasin ylös.

Ministeri Vehviläinen oli juuri saapunut Pietarista ja koetti vääntää vitsiä vallankumouksesta. Aika jäykältä puhekoneelta vaikutti.. Mainitsi, että uusia Allegro-junia on suunniteltu 16 vuotta. Mikäli projektien aikajänne on jatkossakin tällainen, ei vallankumous taida ennättää ajoissa (oma mietelmäni). Oikeasti, me tarvitsemme infrastruktuurin muokkaamiseen työkaluja, joilla hankkeet saadaan käyttöön ehkä 4 vuodessa. Kiina taitaa jo nykyisellään toimia noin. Muuta Vehviläisen kommenteista ei jäänyt mieleen.

Pursiainen: "Hyvä liikennepolitiikka on hyvää ilmastopolitiikkaa - ja päinvastoin."

Pokka: "...selviytymään tulevaisuudessa paremmilla ratkaisuilla ja vähemmillä varoilla."

Sitra: "...ei ole oikein olemassa hankintakäytäntöjä [olosuhteiden muuttamiseen ja palvelutason hankintaan]"

Kosonen: "kyseessä on systeeminen muutos, ainakin seuraavan parin hallituskauden mittainen"

Lisättävää?

Hienoa olla mukana vallankumouksessa, etenkin kun tarjoilu pelasi oikein hyvin. :)

Se, mitä jäi ikävä on "crowdsourcing" ja kansalaisaloitteiden mukaan ottaminen. 25 viisaan joukossa pitäisi olla enemmänkin kuin yksi alle 30-vuotias opiskelija.

Lisäksi järjestelmien sietokyky (resilience) sää- ja muille ääri-ilmiöille tulee olla nykyistä parempi. Etenkin kun/jos aletaan käyttää enemmän tietotekniikkaa kuin nyt.

Muuten - ei kun täyttä vauhtia eteen. Ei aikailla. Ilmasto lämpenee ja pian kiinalaiset tekee meidänkin infran, ellemme ala itse tehdä parempaa, nopeammin ja halvemmalla. Voitettiin me 1995 jääkiekon maailmanmestaruuskin - kaikki on edelleen mahdollista.


Tietoa hankkeesta muualla netissä:

- Sitran sivuilla
- ...

No comments: